Guiden till fritering med varmluft i Air Fryer

Vi är många som inte kan få nog av krispig och friterad mat men det är också ingen hemlighet att mat som dryper av olja och fett inte är vidare hälsosamt. Som tur är finns en lösning på detta och den stavas air fryer. Marknadens varmluftsfritöser låter dig tillaga samma goda friterade mat som i en vanlig fritös men med betydligt mindre fett. Rent tekniskt kan vi säga att en air fryer egentligen är en liten varmluftsugn som du har stående på bordet eller köksbänken och maten tillagas med hjälp av varm luft som cirkulerar i den lilla lådan.

Vilken varmluftsfritös är bäst i test?

När du ska införskaffa en varmluftsfritös är det flera faktorer du måste ta hänsyn till. Några av dem är storlek, de olika temperaturerna och om modellen har några extrafunktioner. På så sätt hittar du den som passar bäst för dig och ditt hushåll. Men vilken är egentligen den bästa varmluftsfritösen på marknaden? Vi bestämde oss för att kika närmare på det. Efter noggranna undersökningar var det Philips Airfryer XXL HD9867/90 som toppade vår lista. Dock presenterar vi också alternativ för dig som vill ha den billigaste och den rymligaste varmluftsfritösen. Vill du veta mer om hur vi utsett vinnaren kan du läsa mer i frågesektionen nedan.

1. Philips Airfryer XXL HD9867/90

Vinnare äv de första utmärkelsen är flaggskeppet från Philips. Den här fritösen är visserligen snygg. Men under det cylinderformade chassit döljer sig unik teknologi som både är patenterad och innovativ. Resultatet blir utomordentligt god mat som överträffar förväntningar. 

Philips har flera rikigt bra modeller och flera av dem har utsetts till bäst i test flera hos olika testsajter. Både i Sverige och internationellt. I vår recension av Philips olika Air Fryers kan du läsa mer om vad som gör dem till den riktiga testvinnare. Kort och gott har de egen innovation med en unik patenterad teknik som skiljer dem åt. Den här modellen har vi valt efter att själv testat den och bedömt att de har allt en perfekt varmluftsfritös borde ha.

Bästa varmluftsfritösen

Bästa varmluftsfritösen är denna premiummodellen från Philips

Är du osäker på hur många minuter som behövs för att få till de perfekta kycklingvingarna? Med Philips Airfryer XXL HD9867/90 behöver du inte fundera. Dess imponerade Smart Sensing-teknik anpassar tiden och temperaturen efter vad du lagar. Luta dig tillbaka och njut.

Inställning där du kan spara dina favoriter

Tillhör du dem som tycker det är jobbigt att komma ihåg inställningar och temperaturer i huvudet? Med denna varmluftsfritös blir dina favoriträtter perfekta varje gång. Du behöver bara trycka på en enda knapp. Denna fritös har nämligen ett så kallat favoritläge som kommer ihåg tid och temperatur på dina favoriträtter.

Håller maten varm

Det är inte alltid du kan sätta dig ned och äta när maten är färdig, du som har småbarn känner säkerligen igen beskrivningen. Denna air fryer har därför en smart varmhållningsfunktion som gör att maten håller perfekt temperatur i upp till en halvtimme. Nu slipper du stressa samtidigt som maten plingar att det är färdigt!

Smart Sensing

Detta är en helt ny teknik som innebär att fritösen gör hela jobbet åt dig. Du behöver bara välja vilken typ av livsmedel du ska tillaga och sedan trycka på start. Med hjälp av smart sensing-teknik får du perfekt tillagad mat varje gång - utan ansträngning. Varmluftsfritösen kommer själv att justera både tid och temperatur.

Unik fettborttagningsteknik

Det största problemet med vanliga fritöser är att maten suger åt sig allt för mycket onyttigt fett eller olja. Philips XXL stoltserar som enda modell med en särskild fettborttagningsteknik som både separerar och tar hand om överflödiga fetter. Du kan alltså njuta av rätter som helstekt kyckling med gott samvete och upp till hela 50 % mindre fett.

Dock har även denna produkt några nackdelar och den främsta är priset. Philips rekommenderade pris är 3 799 kronor, vilket är en stor utgift för många. Den är också ganska stor och tar upp mycket plats i köket.

Sammanfattning

Philips XXL är en gigant på marknaden inte minst på grund av sin smarta sensing-teknik och unika fettborttagningsteknik. Med denna snygga och lättanvända air fryer kan hela familjen äta hälsosamt utan att behöva tumma på smakerna. Se bara till att du har tillräckligt med plats i köket, det finns en anledning till att den heter XXL.


Specifikation & funktioner

 • Volym: 3,5 liter
 • Effekt: 2225 W
 • Unik teknik för fettborttagning
 • 7 gånger snabbare luftflöde
 • XXL-kapacitet rymmer som rymmer 1,4 kg pommes.
 • Alla lösa delar går att diska i maskin.


Fördelar

 • Varmhållningsläge som håller maten varm i upp till 30 minuter.
 • 1,5 gånger så snabb som en ugn.
 • Egenutvecklad och patenterad teknik.
 • Riktigt bra funktioner t.ex. Smart Sensing som andra air fryers saknar

Nackdelar

 • Dyr att införskaffa
 • Ganska tung

Avslutande ord

Philips levererar igen och den här gången har de med sin innovativa teknik och den har flaggskepps-produkten lyckats skapa en varmluftsfritös som tar hem segern i vårt test. Den här produkten har 

2. Andersson Varmluftsfritös AFR 1.0

Vinnare av den andra utmärkelsen är den här grymt billiga men väldigt användbara friösen från Andersson. Den här lilla godbiten har lägst pris på marknaden. Den dig ger dig möjligheten att fritera nyttigare och äta god krispig mat utan att det känns så mycket i plånboken. 

Billigaste varmluftsfritösen

Vill du kunna laga hälsosammare kycklingvingar och pommes för under 500 kronor? Då ska du spana in Andersson Varmluftsfritös AFR 1.0. Denna nätta modell kräver nästan ingen olja och serverar god och nyttig mat - varje gång.

Timer och temperatur som går att justera

Denna air fryer gör det enkelt att plocka fram mästerkocken i dig. Genom att justera in rätt timer och rätt temperatur kommer du lyckas med allt från frasiga och gyllenbruna pommes till härlig och krispig kyckling. På internet finns en uppsjö av olika recept anpassade för varmluftsugn som du kan låta dig inspireras av.

Enkel underhållning och rengöring

En vanlig fritös blir väldigt flottig och kan vara svår att rengöra. Det problemet slipper du med denna varmluftsugn. All mat läggs i en korg med non-stickbeläggning. När du är klar behöver du bara tömma korgen och torka av den med lite hushållspapper. Svårare än så är det inte.

Värms upp på 1-5 minuter

När du ska laga mat i ugn tar det alltid en stund innan ugnen är uppvärmd och du kan sätta in maten. Anderssons varmluftsfritös värms upp på 1-5 minuter, sedan är den redo att tillaga maten. Den är dessutom otroligt enkel att använda med två rattar där du ställer in önskad tid och temperatur. Sedan är det bara att trycka på start.

Perfekt och krispigt resultat

Trots avsaknaden av olja kommer denna air fryer leverera ett krispigt resultat varje gång, oavsett om det är pommes eller friterad fisk som tillagas. Den snabbcirkulerade varmluften gör maten krispig och ser dessutom till att du kan njuta av varenda tugga utan dåligt samvete.

Nackdelen med denna airfryer är att den inte har lika många specialfunktioner som de dyrare modellerna. Här måste du alltid ställa in temperatur och tid själv, på andra modeller räcker det att trycka på ett visst livsmedel. Dock kan du alltid söka snabbt på nätet efter bra recept att följa.

Specifikation & funktioner

 • Volym/Kapacitet: 2 liter
 • Effekt: 1000 W
 • 30 minuters timer
 • korg med non-stick-beläggning
 • 1-5 minuters uppvärmningstid.

Fördelar

 • Billigaste modellen på marknaden.
 • Enkel att rengöra och hantera.
 • Välj mellan 80 - 200°C i temperatur

Nackdelar

 • Inga specialfunktioner.
 • Tar upp lite plats i köket.
 • Du måste själv hålla koll på tiden.

Avslutande ord

Andersson Varmluftsfritös AFR 1.0 är en billig och nätt modell som är väl värd sitt pris. Du får själv hålla koll på tiden men efter några gånger sitter det i ryggmärgen. Den tar även lite plats och är mycket lätt att rengöra. Vi rekommenderar den främst till dig som lever i singelhushåll eller som par.

3. Champion AeroFryer XXL 5,6 L

Rymligaste varmluftsfritösen

Vill du laga mat till en större sällskap eller är ni många i ert hushåll? Den här varmluftsfritösen från det svenska varumärket Champion har flera funktioner och ett bra pris som gör att det utmärker sig. Champion grundades i Stockholm 1938 och är mest kända för deras utbud inom hemelektronik och just produkter för hem & hushåll. De erbjuder flera modeller av Air Fryers. Den här XXL modellen är ett perfekt val när du behöver kapacitet att laga till många personer.

Den rymligaste modellen

Storleken är imponerade på denna Champion med en kapacitet på hela 5,6 liter. Här kan du snabbt laga mat för hela familjen. Du kan göra tio portioner pommes på en gång och vi vågar lova att de kommer älskas av både barn och vuxna. Korgen går att ta ut ur behållaren och gör att du enkelt kan att ut den för att fylla den på diskbänken och tvätta den när den är klar.

Fritera utan olja

Det som utmärker den här från vanliga fritöser är att du inte behöver använda någon extra olja vid tillagningen. Du behöver inte oroa dig för att det du äter är onyttigt på grund av ohälsosamma fetter. Vid sidan om en hälsosammare matlagning avger produkten mindre rök/stekos vid tillagningen eftersom inget extra fett tillsätts. Cirkulationen av het luft i kapseln där maten tillagas ser till att rätten blir lika krispig som när du använder en vanlig fritös. Du kan läsa mer om hur fritering med varmluft fungerar i vår djupdykande artikel om ämnet varmluftsfritering.

Touchkontroll och LED-display

AeroFryer XXL är svart med en toppen och handtaget i silverfärg. Den har en cylindrisk form med korgen längst ned och displayen ovanför på framsidan. Runt displayen sitter ett tiotal olika knappar med touchkontroll som du använder för att styra varmluftsfritösen. Rakt under displayen sitter ett stort handtag som du använder till att dra ut korgen. På touchpanelen finns också flera förinställda program att välja mellan.

Automatiska program

Champion XXL har flera automatiska program som du kan använda för specifika råvaror. Dessutom kan du ställa in temperatur mellan 80 och 200 grader som ger dig stora möjligheter att anpassa hettan utifrån vad du ska tillaga.

När det kommer till nackdelar kan vi understryka att med en större storlek kommer en tyngre vikt. Det är ju självklart egentligen men det gäller alltså att placera den på en strategisk plats i köket och se till att den står stadigt. Det är alltså ingen fritös som du flyttar var och varannan dag även om det inte är några problem att göra det om det skulle krisa. Handtag finns upptill som underlättar hantering och förflyttning

Specifikation & funktioner

 • Volym/kapacitet: 5,6 L
 • Effekt: 1800 W
 • Smidiga reglage
 • Skydd mot överhettning i form av Cool Touch
 • Handtag längst upp som gör din smidig att hantera och flytta
 • Höghastighets varmluftsfläkt med cirkulationsteknologi
 • Tillverkad i rostfritt stål


Fördelar

 • Väldigt stor kapacitet på 5,6 L
 • Imponerade snabb varmluftscirkulation.
 • Isolerad och håller värmen medan utsidan förblir sval.
 • Överhettningsskyddet

Nackdelar

 • Väger lite mer andra alterativ
 • Tar lite plats i köket så se till att du har utrymme för den

Avslutande ord

Denna fritös är den perfekta modellen för barnfamiljer eller större sällskap. Eller vad sägs som att laga till 10 portioner pommes på en gång? Den snygga och smarta LED-skärmen gör att du enkelt kan ställa in program för olika råvaror. Varmluftsfritösen kommer även med en automatisk avstängningsfunktion.

4. Severin Air Fryer XL Digital 3,2L

Vill du inte ge upp friterad mat men ändå äta hälsosamt? Då är Severins Varmluftsfritös XL Digital 3,2L lösningen. Du slipper dessutom matos och kladd som är två vanliga problem när du använder en vanlig fritös. Dessutom behöver du inte hantera överbliven mat- eller frityrolja.

Mest prisvärda varmluftsfritösen


Speciell varmluftsteknologi

Även om den benämns en varmluftsfritös kan den göra betydligt mer än så. Du kan både steka, baka och laga oändliga recept med endast en liten gnutta olja. Det ligger helt rätt i tiden då de flesta eftersträvar en hälsosammare livsstil. Den snabba uppvärmningstekniken gör också att du sparar energi, vilket är positivt ur en miljösynpunkt.

Smidig non-stickbeläggning

Severin XL Digital är utrustad med en speciell beläggning som gör att den klarar sig bra mot repor, det fastnar ingen mat i själva korgen och den håller även värmen riktigt bra. Det betyder också att den är väldigt enkel att rengöra och torka av. Alla i familjen kan lära sig att använda den utan problem.

Sex helautomatiska program

Med denna modell slipper du hålla koll på tiden. Du får perfekt resultat varje gång genom att bara trycka på en knapp. Du kan välja om den ska tillaga pommes, kött, räkor, grönsaker, kyckling eller bakverk. Slipp oron över att du kör ingredienserna för länge, tryck på knappen och låt air fryern göra jobbet.

Luktfri

Matos både luktar illa och kan lämna fula beläggningar på bland annat köksfläkt och bänkskivor. Med Severins varmluftsfritös är dessa problem ett minne blott. Den släpper ifrån sig väldigt lite lukt och om det inte hade varit för ljudnivån märker du knappast att den är igång.

Specifikation & funktioner

 • Volym: 3,2 l
 • Effekt: 1500 W
 • Lampa som talar om när den är redo
 • Automatisk avstängning när korgen dras ut
 • 60 minuters timer med en akustisk signal.
 • Har färdiga program beroende på vad du ska laga


Fördelar

 • Tydlig LCD-display som gör fritösen väldigt användarvänlig.
 • En premiummodell från det välkända tyska märket Severin.
 • Non-stickbeläggning i korgen och näst intill luktfri.
 • Den mest prisvärda modellen på marknaden.

Nackdelar

 • Går inte att ställa in lika många temperaturer som på andra modeller.
 • Inte lika många funktioner som premiummodeller från andra tillverkare

Avslutande ord

En användarvänlig och praktisk fritös som gör jobbet väldigt bra. Den inte de mest utmärkande funktionerna. De funktionerna som finns fungerar dock fantastiskt bra.

Det är svårt att hitta nackdelar med denna trevliga varmluftsfritös men om vi ska nämna något så har den inte lika många temperaturinställningar som en del andra modeller på marknaden. Dock är det väldigt liten skillnad och inget att hänga upp sig på.

5. Philips Avance Collection Airfryer HD9741/10

Bästa varmluftsfritösen för singelhushållet

Om du bor ensam i ett singelhushåll kan det tänkas onödigt att köpa en XXL-modell med kapacitet på över ett kilo. Philips Avance Collection Airfryer HD9741/10 har en kapacitet på 0,8 kilo och är perfekt för dig som lever i singelhushåll. Den har även tillräckligt stor kapacitet att bjuda en eller två vänner på en god, vällagad och nyttig middag.

Den mest kompakta air fryern på marknaden

Har du ett litet kök eller lever ensam är du säkerligen på jakt efter en kompakt modell. Denna air fryer är 20 % mindre än andra Philipsmodeller men har fortfarande 0,8 kilos kapacitet, vilket räcker för upp till tre personer. Den förvaras med enkelhet på köksbänken så du har snabb tillgång till fritösen varje dag.

Rapid Air-teknik som ger ett fantastiskt krispigt resultat

Denna modell har den Rapid Air-teknik som Philips utvecklat, vilket gör att luftflödet skapas sju gånger snabbare. Syftet med det är att ge ett frasigt och krispigt resultat och det gör fritösen med bravur. Nu kan du göra dina egna och hälsosamma snacks med ett perfekt resultat. Frasiga på utsidan och mjuka på insidan.

Digital skärm och fyra stycken valbara program

Varmluftsfritösen är väldigt lättanvänd och du kan välja mellan fyra olika program som är anpassade efter specifika råvaror. Varje gång du ska laga pommes, kycklinglår, kött eller fisk behöver du bara trycka på en enkel knapp. När du ska tillaga övriga matvaror finns en kontroll där du kan ställa in tid och temperatur på egen hand. Glöm inte att kika runt på nätet efter goda recept att inspireras av.

Du behöver använda näst intill ingen olja

Det krävs inte oändliga mängder olja för att få till ett perfekt resultat, det är Philips Avance Collection Airfryer HD9741/10 ett bevis på. Du kan välja att tillaga maten helt utan olja eller lägga i en liten tesked. Du friterar alltså med 90 % mindre olja och fett än när du använder en vanlig fritös. Smaksätt maten med kryddor och släng in dem i air fryern.

Videorecesion av Eric Novak

Här kommer en recension som spelats in av nordamerikanen och miljöbloggaren Eric Novak.  Eric driver bloggen EnviroDad där han recenserar produkter. Där tillagar han också flera rätter med Air Fryer HD9741/10 från Philips.

In-acton demonstration med Williams Sonoma

Amerikanska köksbutiken Williams Sonoma visar hur man lagar kryddstarka kycklingvingar och pommes frites i den har demonstrationen. Den har videon är bra för att få en känsla för hur den här fritösen presterar i praktiken. Resultatet blir förvånansvärt bra. Kycklingvingarna och stripsen blir tillagade med en grillad yta och ett saftigt inre. Klippet går också in på att visa hur teknologin fungerar, vilket är hemligheten bakom effektiviteten hos Philips Air Fryer produktlinje.


Specifikation & funktioner

 • Kapacitet/Volym: 0,8 kg som räcker till 3 personer
 • Effekt: 1500 W
 • Fyra förinställda programval för typer av livsmedel
 • Twin Turbostar för fettreducering
 • Tål maskindisk


Fördelar

 • Speciell fettborttagningsteknik som fångar upp överblivet fett.
 • Du kan ladda ner 100-tals recept i den inkluderade appen.
 • Dubbla lager för maximalt med utrymme i korgen.
 • Patenterad Rapid Air-teknik ger ett jämt och bra resultat

Nackdelar

 • Endast fyra automatiska program, andra modeller har sex stycken

Avslutande ord

Detta är den perfekta modellen för den som bor i ett singelhushåll eller inte lagar så stora portioner. Trots den mindre storleken tummas det inte på kvaliteten. Du får samma goda resultat som med resten av Philips varmluftsfritöser och den tar mindre plats i ditt kök.


Ska vi nämna något negativt så är det alltså den lilla storleken. Om du ska ha en större bjudning måste du alltså tillaga maten under längre tid. Men det är alltså inte huvudsyftet med denna modell utan något man får anpassa sig till enstaka gånger

Sammanfattning


Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns flera riktigt bra modeller av varmluftsfritöser på marknaden. Utmärkelsen för bästa airfryer går till Philips Airfryer XXL HD9867/90 som har allt vi kan önska oss. Stor nog att mätta hela familjen, flera nyttiga specialfunktioner och mat som blir perfekt varje gång. Är du ute efter en billig men fortsatt bra modell är det istället Andersson du ska satsa på. Den må inte ha lika många specialfunktioner som Philips men lagar fortfarande riktigt god och nyttig mat. Det viktiga när du ska välja en air fryer är alltså att analysera dina egna personliga behov och önskemål och välja modell efter det. Vi kan verkligen rekommendera att investera i en air fryer för dig som vill äta lite nyttigare.Vanliga frågor (FAQ)